2013年4月5日星期五

[2013 西班牙.小城古鎮] Day 8 高第最偉大作品 - 聖家堂

~Day 8~
5/4/2013 (Friday) 陰
巴塞隆拿 --> 蒙塞拉特山 (Montserrat) --> 聖家堂 (Sagrada Familia) --> 聖十字聖保羅醫院 (Hospital de la Santa Creu I de Sant Pau) --> 桂爾公園 (Park Guell)


7:00 am
今日要早 D 起身, 因為要去一去離巴塞稍遠既蒙塞拉特山 (Montserrat)...

8:00 am
從 Hostel 走到西班牙廣場 (Placa Espanya), 再經地下通道走到西班牙廣場車站 Placa Espanya Station... 其實呢個站就係西班牙廣場下面呢...

係站內既售票機買左兩 set 套票, 包含巴塞至蒙塞拉特山既來回火車票 + 上蒙塞拉特山既纜車票 (Train + Cable car combine ticket €19/person)... 其實上山有兩個方法既, 可以搭纜車或登山火車, 若選擇搭纜車上車, 就係 Montserrat-Aeri 站落車, 若選擇搭登山火車, 就係 Monistrol de Montserrat 站落車就 ok 架喇...

8:36 am
搭 8:36 am 開出既火車, 大約一個小時就到左 Montserrat-Aeri 站... 呢個係一個好細既車站, 亦都冇站員同閘口, 就好似日本果 d 無人車站咁...

跟住指示走到纜車站, 搭纜車上山喇~

9:45 am
黎到 Montserrat, 為的是呢 d 奇形怪狀既山脈。山脈外觀古怪奇異, 像是被急速冷凍的巨人群。此山脈是約 5780 萬年前既河底沉澱物, 經過多年地層變動和風吹雨打, 而變成了今日的模樣。聽說天才建築師高第係興建聖家堂前來到此地, 看到如此既奇石奇景, 因而得到靈感。

除左 d 奇形怪狀既山脈之外, 黎到 Montserrat 就一定要去睇睇 <<黑聖母像>>。經過聖瑪利亞廣場有個修道院, 修道院建於 1025 年, 就是為了紀念聖母顯靈而建的。修道院入面有個大教堂 Basilica, 黑聖母像 (La Moreneta) 就在大教堂內。據說從前有一群牧童在山上看到神光降臨, 且傳出天籟般的聲音。牧童回家告知村內人, 村民大夥兒上山一看, 果真不假。此消息傳到教主耳中, 教主也趕緊上山看看, 教主沿著天籟既聲音, 在山洞裡找到一尊聖母像。原本教主打算將聖母像請下山, 供民眾瞻膜, 可是無論怎麼用力搬, 聖母像都黏在那兒, 動也不動, 於是教主就地幫聖母像蓋了這個教堂。

此雕像出自於 12 世紀末 13 世紀初一位木匠之手, 雕像散發著祥和、樸實既美麗。特別的是, 雕像臉部和手部, 因釉藥產生化學變化, 加上長期煙燻, 所以又有「黑瑪麗」之稱。於旅遊旺季, 瞻仰黑聖母像既人龍都長達幾十公尺, 我地好幸運, 唔駛等就可以摸一摸聖母像呢!

教堂內部樸實華麗...

見到呢 d 咁奇形怪狀既山, 真係覺得大自然好神奇...

10:30 am
睇過黑聖母像就要走喇, 搭 Cable Car 落山, 再轉搭火車回巴塞隆拿。
 
12:00 pm
回到西班牙廣場站, 走到當地一間專食 Tapas 既餐廳 Tapa Tap 食 lunch, menu 有晒圖片, 唔驚唔識叫...

12:30 pm
食完野原本要出發往聖家堂, 但見到有個好大型既商場 (Arenas de Barcelona), 唔好理行埋先。呢個商場前身其實是一個鬥牛場, 建於 1914 年, 後來加泰隆尼亞議會通過左禁止鬥牛既法案, 咁呢個鬥牛場就搖身一變成為一個大型商場, 而頂層更改建成一個觀景台, 可以飽覽巴塞既景色。

1:00 pm
搭 metro 到 Sagrada Familia Station, 一出地鐵站拎轉個頭, 就見到高第最偉大既作品聖家堂喇。

1:30 pm
我地預先在網上買左參觀聖家堂同上 tower 既連票 (Basilica + Towers €19/person), 去到又係唔駛排隊 :p 不過去到入口處, 個職員話因為落雨, 所以 tower 唔開放... 嗚嗚... 唔制呀...

聖家堂 (Temple Expiatori de la Sagrada Familia) 始建於 1882 年, 由建築師 Francesc de Paula del Villar 興建。一年後, 這位建築師和宗教團體意見出現分歧, 辭職而去, 當時年僅 31 歲既高第接手繼續興建設計, 此後既 43 個年頭, 高第都將佢既心力全放在聖家堂上, 直至死去。由於聖家堂是一座贖罪教堂, 興建既資金主要來自捐款, 捐款既數目就直接影響到工程既進度, 至今聖家堂仍未完工, 它是世界上唯一一座還未完工就被列為世界遺產既建築物。

聖家堂完成後會有 18 個高塔和三個立面, 分別係誕生立面 (東面) - 訴說基督既誕生和幼年, 受難立面 (西面) - 訴說耶穌既受難和死亡同榮耀立面 (南面) - 包含死亡、審判、地獄及最後的榮光, 也是聖家堂最大、最豪華既立面和正門所在。每個立面分別有 4 座鐘塔, 合共 12 座, 代別耶穌的十二門徒。至於另外的 6 座高塔, 分別代表耶穌基督、聖母瑪利亞和聖經四福音書作者: 馬太、聖可、路加以及約翰。

受難立面 (Passion facade) - 位於西面既受難立面建於 1954 - 1977 年, 以基督的死亡為題, 描寫了耶穌與十二門徒既最後晚餐到耶穌被釘十字架及升天的故事...

耶穌被釘在十字架上...

榮耀立面 (Glory facade) - 位於南面既榮耀立面到現在仍在動工, 依照高第的構想, 榮耀立面所要表現的是見證神的榮耀。他將以一排樓梯引領人們拾級而上, 闡述著死亡與地獄、人類的墮落、因墮落招致的世俗困頓生活, 以打動人們虔誠信仰上帝, 做為救贖的第一步。

榮耀立面亦是聖家堂既入口... 進入聖家堂, 與歐洲其他教堂好唔同, 聖家堂內部光線充足...
 
誕生立面 (Nativity facade) - 建於 1892 -1930 年, 高第將誕生立面設計在教堂既東面, 好讓每朝早由東方升起既太陽都能夠照耀著誕生立面, 代表著生生不息的奇跡。

誕生立面以基督的誕生為題, 細訴基督既誕生和成長既故事, 它有三個門, 左邊是「希望之門」, 中間是「基督之愛門」, 右邊是「信仰之門」, 分別代表天主教最重要的精神﹕「信、望、愛 」。

「基督之愛門」高於左右兩座門, 上面還有一株著名的「生命之樹」, 更突顯出其重要性。

耶穌誕生以及耶穌替瑪麗亞加冕既畫面都出現係呢個誕生立面...


目前已建好「誕生立面」和「受難立面」, 18 座高塔已建好「誕生立面」的 4 座鐘塔和「受難立面」的 4 座鐘塔, 還差十座高塔。整個建築完成了將近 50%, 預計要在 2026 年才完工。

3:15 pm
離開聖家堂, 步行到聖十字聖保羅醫院 (Hospital de la Santa Creu I de Sant Pau)。起初在計劃行程時, 覺得好奇怪, 點解咁多網友都要黎參觀呢個醫院呢?做過 research 後發現, 呢個醫院既來頭真係唔細... 設計呢座醫院既就係被喻為高第既對手、現代主義建築師路易.多明尼克 (Lluis Domenech i Montaner), 亦即係加泰隆尼亞音樂廳既設計者, 佢呢兩個作品都被列為世界文化遺產架!

不過好可惜, 我地黎到既時候發現, 醫院正在維修, 正門都被封閉... 我地沿住醫院外牆走, 終於搵到個入口, 都可以入到去醫院範圍, 但總是感覺欣賞唔倒整座醫院既建築設計咁...

3:45 pm
搭 H6 號線巴士, 係 CAP Larrard Station 落車, 目的地係桂爾公園 (Park Guell)。

4:10 pm
桂爾公園 (Park Guell) 建於 1900 - 1914 年, 由鬼才建築師高第設計。桂爾公園隨處都可見到由馬賽克磁磚拼砌出既美麗圖案...

5:20 pm
係桂爾公園門口巴士站, 等 116 號巴士, 到 Pl Lesseps-Gran de Gracia Station 落車, 再向桂爾宮進發。

5:30 pm
經過維森斯之家 (Casa Vicens) - 維森斯之家 (Casa Vicens) 既屋主是位磁磚製作商, 因此高第在室外運用了許多美麗的磁磚, 建造出色彩繽紛、彷彿童話屋子般既維森斯之家。

6:00 pm
同其他高第既作品一樣, 桂爾宮 (Palacio Guell) 都係加泰隆尼亞自治區巴塞隆拿既一座住宅, 由工業大亨桂爾先生委託高第設計的。我地黎到售票處, 正想買入場票入去參觀, 售票處職員又話因天雨關係 (其實係落緊毛毛雨姐...), 桂爾宮既屋頂暫停開放... >.< 咁我地覺得高第既設計精華往往都放係屋頂架喎, 冇得睇屋頂既設計咪等如冇睇過桂爾宮咁?最後決定唔參觀喇...

6:15 pm
冇得參觀桂爾宮就走到一個叫 Antic Hosptial de la Santa Creu 既地方, 這座 15 世紀擴建而成的哥德式建築從前是歐洲早期的醫院之一。直至 20 世紀初, 新的 Hospital de la Santa Creu I de Sant Pau 建成, 這座醫院才結束醫療用途。在醫院結業前, 它是替窮苦大眾醫病的地方, 當中最著名既受診人士就是高第了。高第係 1926 年被電車撞倒後, 因為他寒酸的外表被人送來了這間醫院, 最後還傷重身亡, 現在這裡仍然保留他被認出是高第既資料和他過身時的房間。醫院結業後, 它被改建成藝術學院和大型圖書館, 而後院已經成為巴塞市民休閒聚會的地方了。

6:30 pm
係舊醫院不遠處有另一個著名菜市場 (La Boqueria market)...

6:45 pm
呢個係著名既格蘭.德爾、利索歌劇院 (Gran Teatre del Liceu)...

6:50 pm
話說琴晚九點幾去到蝸牛餐廳, 因為太多人冇機會幫襯, 咁今日就諗住早 D 去... 未夠七點走入呢間百年老餐廳 - 蝸牛餐廳 (Los Caracoles), 冇咩人... 入到去示意兩位, 果個人就叫我地直入用餐區, 入到去見到好多空檯, 但個 waiter 話全部都被人 book 左... 咁即係點?冇位呀... 特登咁早黎到, 成場都空既, 話冇位?跟住個 waiter 指住呢張話 book 左七點半, 跟住又指住果張話 book 左八點... 呢個時候, 我覺得佢好似有心唔俾檯我地咁... 大頭聽到佢話張二人檯 book 左八點, 即刻同個 waiter 講, 我地而家食, 八點前可以食完啦... 咁個 waiter 就俾左我地坐喇... 最火滾既係, 之後有個鬼婆走左入黎, 都係冇 booking 架, 但又俾左張檯佢坐... 你話係咪火都黎...

唔理咁多, 叫野食先... 叫左呢度出名既燒雞同西班牙海鮮炒飯...

8:10 pm
因為聽朝早機回馬德里, 所以食飽飽就搭 metro 回 Hostel 喇。

8:30 pm
回到 Hostel, 執拾行理沖涼休息。

2 則留言:

  1. 請問你聖家堂你冇買到audio guide?
    上網$23 ticket + tower+ audio guide

    同埋佢個時間,係指入TOWER 既時間仲入聖家堂,例如我買左13:00,係咪可以11點都可以入去?
    聖家堂參觀次序應該點

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    1. 我地無買到 audio guide!
      果時我地係岩岩好參觀 tower 個時間先去到聖家堂。不過我相信情況就同 Alhambra 一樣, 早D去係冇問題!
      聖家堂本身唔算太大, 先後都冇問題的!

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